Ieder mens wil goed handelen…of toch niet?

De Presentie Theorie

“Ieder mens wil goed handelen.” Met deze interessante stelling luidt Johan onze eerste cursusdag in. Johan zal ons de komende maanden begeleiden in onze verdieping in de Presentie theorie.

We bevinden ons in het Millinxparkhuis, in een zaaltje links van de ingang aan de Millinxstraat. Er hangt een gemoedelijke sfeer in de bijeenkomstruimte. Zo vlak na de kerstvakantie, waarbij iedereen een beetje adempauze heeft gehad. De temperatuur is net te laag om aangenaam te zijn, waardoor sjaals en jassen in de buurt blijven. De ruimte bestaat voornamelijk uit een groot aantal tegen elkaar aangeschoven tafels. Een aantal mensen hebben pen en papier bij zich en, samen met de jassen, tassen en powerpoint presentatie, krijgt de samenkomst een wat schools karakter.

Na wat groeten, knuffels, gelukkig nieuwjaarswensen en een praatje kan het beginnen.

“Ieder mens wil goed handelen.”

De stelling wekt flink wat weerstand op. Niet iedereen is het hiermee eens. “Er bestaan ook slechte mensen op de wereld” meld een deelnemer aan de cursus. “En slechte invloeden” zegt een ander. “Is dat ook zo in jouw eigen omgeving?” vraagt iemand zich af. Er ontstaat een discussie, waarbij duidelijk wordt dat onze groep dat aankan. De gemoedelijke sfeer is er niet door omgeslagen.

Wat is goede zorg en wat slechte?

Wat zijn nou kenmerken van goede zorg en hoe pas je dit toe? Het verschil tussen goede en slechte zorg wordt in tweetallen onderzocht.
Het gevoel hebben gehoord te worden, is een thema die naar voren komt. Is de hulpverlener wel bezig met wat ik als een probleem zie?

Een groot aantal mensen in onze groep kan hierover meepraten. De meesten hebben ervaring in de zorg of voeren een dienstverlenend beroep uit. Alleen, nu komt het zwaartepunt wel erg op het uitvoeren van zorg te liggen. Ons doel is om een waardevolle bijdrage te leveren aan de buurt. Dat heeft niet per se met zorg te maken. Dit wordt onder woorden gebracht. Hierop wordt ingehaakt door het gebruiken van praktijkvoorbeelden die niet met de zorg te maken hebben en deze naast de theorie van presentie te leggen.

Wat is presentie ook alweer?

Vol van alle informatie, gaan we op huis aan. Om in de komende weken wat we geleerd hebben in praktijk proberen te brengen. Wat hebben we geleerd? En hoe passen we dat praktisch toe? Naar de antwoorden op deze vragen zullen we de komende weken op zoek gaan. Zo goed en zo kwaad als dat gaat. Waarbij we ook onze eigen fouten maken. Gespitst op waar we bij een ander van betekenis zouden kunnen zijn.

Een zin die de presentie theorie samenvat is: Echte mensen die vanuit een bedoeling open op zoek gaan naar het goede voor de ander (bron: PPT Presentiescholing Samenhuis Dagdeel 1).

geschreven door: Rachel Daniels, blogger & presente millinxbuurtbewoner

Deel deze Post

Gerelateerde Blogs